opc_loader

Menu

Gustav Klimt werd geboren in Baumgarten in 1862, vlakbij Wenen, als tweede van zeven kinderen: drie jongens en vier meisjes. Zijn moeder, Anna Klimt had een niet-gerealiseerde ambitie om een muzikaal artiest te worden. Zijn vader, Ernst Klimt, was een goudgraveur.  Alle drie hun zonen toonden al vroeg artistiek talent. De jongere broers van Klimt waren Ernst Klimt en Georg Klimt. Reeds in zijn kindertijd legde hij een bijzondere begaafdheid voor tekenen aan de dag. Van 1876 tot 1883 studeerde hij met een beurs aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen, binnen Europa de enige in zijn soort afgezien van Engeland. Hij volgde lessen in decoratief tekenen, koos vervolgens voor de richting architectonisch tekenen, en leerde tegelijkertijd de kunst van de "esthetische veredeling" van een product, wat in die tijd volledig aansloot bij de smaak van de rijke liberale burgerij. (Klimt benadrukte het belang van schoonheid en esthetische ervaring in de kunst, los van morele of didactische boodschappen. Hij streefde ernaar om kunstwerken te creëren die puur om hun esthetische kwaliteiten werden gewaardeerd)

In 1877 schreef zijn broer Ernst zich ook in op de school. Gustav Klimt richtte rond 1880 samen met zijn broer Ernst en Franz Matsch de "Künstler-Compagnie" op. Ze hielpen hun leraar ook bij het schilderen van muurschilderingen in het Kunsthistorische Museum in Wenen. In 1888 ontving Klimt de Gouden Orde van Verdienste van keizer Franz Josef I van Oostenrijk voor zijn bijdragen aan muurschilderingen in het Burgtheater in Wenen. Hij werd ook erelid van de Universiteit van München en de Universiteit van Wenen.

In 1892 stierven zijn vader en een van zijn broers, waardoor hij verantwoordelijk werd voor hun families. De familietragedie had ook invloed op zijn artistieke visie, waardoor hij zijn eigen persoonlijke stijl kon ontwikkelen. In 1894 kreeg Klimt de opdracht om drie schilderijen te maken om het plafond van de Grote Zaal van de Universiteit van Wenen te versieren. Zijn drie schilderijen, Filosofie, Geneeskunde en Jurisprudentie, die pas rond de eeuwwisseling voltooid waren, werden bekritiseerd vanwege hun radicale thema's en materiaal, en werden ' pornografisch ' genoemd. Klimt had de traditionele allegorie en symboliek getransformeerd in een nieuwe taal die openlijker seksueel was en daardoor voor sommigen verontrustender. De publieke verontwaardiging kwam van alle kanten: politiek, esthetisch en religieus. Als gevolg hiervan werden de schilderijen niet op het plafond van de Grote Zaal getoond. Dit zou de laatste openbare opdracht zijn die de kunstenaar aanvaardde. Alle drie de schilderijen werden vernietigd toen de terugtrekkende Duitse troepen in mei 1945 het in brand staken. 

Zijn werk draait om het vrouwelijk figuur, sensualiteit en het gebruik van goud. Klimt ’s gebruik van goud in zijn schilderijen symboliseert de goddelijkheid van liefde en de transcendentie van menselijke ervaring. Gustav Klimt ontwikkelde een grote interesse in de Japanse kunst, vooral na het overweldigende succes van de Japanse delegatie op de Wereldtentoonstelling van Wenen in 1873. 

Klimt was een van de oprichters en prominent lid van de Weense Afscheiding. Deze artistieke beweging zocht bevrijding van academische beperkingen en het verkennen van nieuwe vormen van expressie. De Art Nouveau deelde een soortgelijke zoektocht naar originaliteit en afwijzing van gevestigde conventies.

Olbrich was de architect die het gebouw van de Weense Afscheiding ontwierp in 1898. Zijn architectonische werk, met zijn gouden gevel, gebogen lijnen en bloemornamenten, vertegenwoordigt de breuk met de traditionele historiserende architectuur.

Het meest representatieve tijdschrift, het officiële orgaan van de Weense Afscheiding, was Ver Sacrum, opgericht in 1897.

In 1905 namen de meningsverschillen binnen de Afscheiding toe, en toen de artistiek adviseur van Galerie Mietkhe, Carl Moll vanwege zijn werk werd aangevallen door collega's, ontstond er een sterke controverse die een echte interne verdeeldheid veroorzaakte, geleid door Klimt. Het jaar daarop vormde Klimt de groep genaamd "Kunstschau" (kunstshow) of "Klimt-groep.

In 1918 kreeg Klimt een beroerte en kort daarna kreeg hij een longontsteking, die beide bijdroegen aan zijn dood. Veel schilderijen liet hij onvoltooid achter. Hij liet een postume erfenis achter die maar weinig kunstenaars kunnen evenaren. Zijn schilderijen hebben de hoogste bedragen opgebracht die ooit op een veiling zijn betaald.

Reacties

Waardering

SLECHT     GOED
Uw bericht wordt eerst gecontroleerd voordat deze geplaatst wordt.